top of page

Kaip išsirinkti kokybišką alyvuogių aliejų?

Alyvuogių aliejus – vienas pagrindinių Viduržemio jūros šalių virtuvės ingredientų. Ypatingai šis aliejus populiarus Graikijoje ir Italijoje, šių šalių gyventojai pasižymi ilgaamžiškumu ir mažesne rizika susirgti Alzheimeriu, širdies ir kraujagyslių ligomis ir net vėžiu. Neatsitiktinai tai siejama ir su šių šalių mitybos įpročiais bei gausiu alyvuogių aliejaus vartojimu.

Tyrimai rodo, jog aukštos kokybės šalto spaudimo (extra virgin) alyvuogių aliejus pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir yra itin naudingas širdies bei kraujotakos sveikatai palaikyti, apsaugo nuo arterinės sklerozės, ląstelių streso. Taip pat pasižymi antioksidacinėmis savybėmis bei nauda mūsų odai.


Kaip išsirinkti kokybišką alyvuogių aliejų?


Atminkite, jog tik tyras ir itin aukštos kokybės šalto spaudimo alyvuogių aliejus pasižymi aukščiau išvardintomis savybėmis, tad pirkdami neapsigaukite, nes dauguma parduodamų aliejų yra ne gryni, o pigesnių aliejų mišiniai. Pagrindinės taisyklės, renkantis alyvuogių aliejų:


1. Aukštos kokybės šalto spaudimo alyvuogių aliejus turi būti be cheminių priedų.


2. Kokybiškas aliejus spaudžiamas tik šaltuoju būdu. Tad jeigu norime šalto spaudimo tikrai vertingo aliejaus, etiketėje reikia ieškoti frazės „šalto spaudimo“.


3. Aliejus turi būti tamsiame stikliniame butelyje. Nes yra trys pagrindiniai aliejaus priešai – tai laikas, šviesa, šiluma. Pro skaidraus stiklo butelį prasiskverbia saulės šviesa ir produktą tiesiog sugadina, aliejus oksiduojasi. Taip pat svarbu kur laikote aliejų, vieta aliejui turi būti tamsi ir vėsi. Jei aliejų veikia papildoma šiluma, pavyzdžiui, laikote jį šalia viryklės, jis pradeda greičiau senti. Venkite išpilstyto į aliuminines ir plastikines taras.


4. Aukštos kokybės alyvuogių aliejus įdėtas į šaldytuvą sutirštės, susiformuos nuosėdos – tai ženklas, jog produktas grynas ir kokybiškas. Kokybiškas alyvuogių aliejus per 24 val. ar greičau šaldytuve sustings į gana tirštą žalsvą riebalą ir bus vidutiniškai kietos/kreminės konsistencijos. Prastesnis aliejus sustings kiek ilgėliau – per 2-3 paras, o jei aliejus stingsta savaitę arba dalis jo nesustingsta visai – dėmėsio!: gali būti primaišytas kitos rūšies aliejus!


5. Kokybiškas alyvuogių aliejus pasižymi ypač plačia skonio gama: jis turi saldumo, kartumo, sūrumo ir aitrumo bei kvepia žaluma.


6. Atkreipkite dėmesį į etiketes. Kilmės šalis turi sutapti su gamintojo šalimi. Dažnai rasite, jog kilmės šalis pavyzdžiui Italija ar Ispanija, o gaminama Vokietijoje ar kitoje šalyje. Tad galime daryti prielaidą, jog alyvuogės ilgą laiką buvo transportuojamos. O jos turėtų būti išspaustas vos tik nuskintas plantacijose. Tad kokybiškiausias alyvuogių aliejus yra išspaustas per 24 val., jei oras yra šiltas, o jei vėsiau – per 48 val. Spaudžiant aliejų vėliau, alyvuogėse prasideda fermentacija, tad iš jų išspausto aliejaus kokybė prastėja.


Kaip mes galime kokybišką alyvuogių aliejų sugadinti?


Jei sugalvosime aukštos kokybės šalto spaudimo alyvuogių aliejų šliūkštelti į keptuvę! Pasiekęs tik 90 laipsnių, keičiasi aliejaus cheminė sudėtis, jis oksiduojasi ir tampa toksiškas. Taurūs aliejai reaguodami į karštį gaudo laisvuosius radikalus iš oro, o laisvieji radikalai pridaro daug žalos mūsų organizmui. Jie kabinasi prie kraujagyslių, veido odos ar nervų ląstelių, sukeldami kraujagyslių suerzinimą, odos raukšlėjimąsi ar nervų ligas.

Kepimui geriausia naudoti tam skirtą aliejų arba kietuosius riebalus – ghee sviestą ar kokosų aliejų. Tiesa, juose daug sočiųjų riebalų rūgščių, bet užtat jie stabilesni karštyje. Tad alyvuogių aliejų naudokite jau ant paruošto maisto ar salotų užpilams.



134 views

Recent Posts

See All
bottom of page