top of page

Riešutinis obuolių pyragas be cukraus, miltų ir sviesto


Ar įmanomas tikras ruduo be obuolių pyrago? Mes tokio negalime net įsivaizduoti. Obuolių pyrago kepimas šaltą rudenio dieną - tai tarsi kasmetinis ritualas, kurį kartojame turbūt ne mes vienos. Juk kai po namus pasklinda tas širdžiai ir sielai malonus pyrago kvapas, net tas nesibaigiantis lietus už lango pasidaro mielas ir jaukus.


Riešutinis obuolių pyragas be cukraus, miltų ir sviesto | www.salduolis.lt

Neturime tradicinio ir to vienintelio obuolių pyrago recepto, todėl vos ne kiekvieną sykį bandydavome vis naują. Ir nors nė karto neteko nusivilti nauju receptu, tačiau ir toliau bandydavome pakeisti kai kuriuos ingredientus, įdėti kažką naujo. O šiemet, pirmą kart, nusprendėme išbandyti dar vieną naują receptą. Ir metėme iššūkį – jis turi būti sveikas. Pačių obuolių gerųjų savybių neužtenka, kad galėtume pyragą laikyti sveiku, jei jis saldus pridėtinio cukraus dėka, o tešlos pagrindas - sviestas ir miltai. Tačiau verta paminėti, kad obuoliai: reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, padeda palaikyti tinkamą cholesterolio kiekį, yra antioksidantų šaltinis, padeda apsaugoti širdies ir kraujagyslių sistemą bei juose daug pektino, kuris iš virškinamojo trakto pašalina bakterijas, sunkiuosius metalus, suteikia jėgų.

Taigi, sau mestą iššūkį mums pavyko įgyvendinti – iškepėme kvapnų, saldų, sveiką obuolių pyragą! Jame nėra pridėtinio cukraus, miltų, sviesto ar kitų, pyragams įprastų ingredientų. O dar vienas svarbus dalykas – jį nesudėtinga pagaminti. Kad ir koks malonus ir gardus skonis būtų, ne visada norime ar galime ilgai stovėti prie puodo maišant tešlą (nors kartais ir tai gali būti tikras malonumas).

Pačių ingredientų taip pat nedaug:

✔ 200 g anakardžių riešutų;

✔ 200 g migdolų riešutų;

✔ 2 v. š. kokosų aliejaus;

✔ 4 v. š. skysto medaus;

✔ 5-6 obuolių.

Į maistinį smulkintuvą berkite visus riešutus, kokosų aliejų, 2 v.š. medaus ir viską sumalkite iki vientisos masės. Gautą masę „paklokite“ ant kepimo formos. Nuluptus ir supjaustytus obuolius sudėkite ant riešutų masės. Kiekvieną sluoksnį apšlakstykite likusiu skystu medumi. Įvairovei, ant viršaus pabarstėme džiovintų vyšnių. Mums tai buvo netikėtas, bet puikus skonių derinys! Tiesa, apie džiovintas vyšnias anksčiau nebuvome girdėjusios, kalbėdamos su Karališkų riešutų parduotuvėlės pardavėja, pamanėme, kad ji tiesiog sumaišė šias uogas su spanguolėmis, nes išvaizda panaši. Tačiau atsukusios nugarėlę, supratome, kad mes dar labai mažai žinome apie skonių galimybes.

Ir žinoma, geriausias rudens kvapas – cinamonas. Todėl jeigu jį mėgstate, galite apibarstyti viršų arba netgi įdėti į riešutų masę – recepto šeimininkais, kaip visada, galite tapti patys, tereikia truputėlio fantazijos.

Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių, priklausomai nuo jūsų orkaitės galingumo.

Saldaus!

423 views

Recent Posts

See All
bottom of page