top of page

Kaip išvengti potraukio nesveikam maistui: 12 sveikų užkandžių pasirinkimų

Tinkamas užkandžiavimas pasitarnauja mums dėl kelių priežaščių. Maistingas, subalansuotas užkandis padeda išlaikyti energiją tarp valgių bei suvaldyti alkį valgymo metu. Tačiau stresinės situacijos dažnai gali sukelti nesąmoningą užkandžiavimą ar emocinį valgymą.

Kūno reakcija į stresą yra kortizolio, vadinamo streso hormonu, išskyrimas. Kortizolis nusako, kokioje būsenoje bus kūnas - pasiruošęs kovoti ar atsipalaiduoti. Jei šio hormono išsiskiria daug - smegenys yra įspėjamos, jog joms prireiks kuro, kad kovotumėte su bet kokia grėsme, sukeliančia stresą. Todėl galite pradėti trokšti saldaus, sūraus ar riebaus maisto.


Taigi, pateikiame keletą maistingų užkandžių alternatyvų, kurios gali patenkinti atsiradusius nesveiko maisto troškimus.


Jei trokštate saldaus užkandžio


Kartais mes trokštame saldumynų, kai mūsų energijos lygis sumažėja. Kartais norime jų kaip atlygio. Deja, daugelis saldumynų turi labai daug kalorijų, o tai nepadeda, jei bandote numesti ar išlaikyti svorį.


Štai keletas patarimų, kaip patenkinti potraukį ir išlaikyti subalansuotos mitybos principus:


Baltymais gausūs užkandžiai


Kai trokštate saldumynų, galite rinktis daug baltymų turinčius užkandžius, pavyzdžiui, baltyminį batonėlį. Tai gali ne tik patenkinti jūsų potraukį saldumynams, bet ir suvaldyti alkį.


Virti vaisiai


Virti vaisiai dėl savo tekstūros atrodo labiau panašūs į desertą. Pabandykite orkaitėje paskrudinti persikus ar ananasus. Arba virti supjaustytus obuolius ar slyvas, kol suminkštės, ir valgyti su aštriai saldžiu cinamonu ar muskatu.


Rytinės kavos pasirinkimas


Daugelyje kavos gėrimų yra cukraus, riebalų ir kalorijų, kurie gali užgožti kofeino privalumus, tokius kaip budrumas ir padidėjusios energijos pojūtis. Jei esate smaližius ar negalite pakęsti juodos kavos, gerkite su pienu, tačiau paruoškite ją su neriebiu pienu. Įpilkite šiek tiek saldiklio, cinamono ar kakavos miltelių.


Šokoladinis maistinis kokteilis


Jei norite atsikratyti nereikalingų kilogramų, apsvarstykite galimybę naudoti šokoladinio skonio maistinį kokteilį, kad patenkintumėte potraukį šokoladui.


Jei trokštate kreminio užkandžio


Kreminės, glotnios tekstūros maistą malonu valgyti. Ir daugelis žmonių juos sieja su komfortu. Jei norite patenkinti šį troškimą valgydami ledus ar riebius sūrius, galite išbandyti vieną iš šių alternatyvų:


Jogurtas


Išbandykite natūralų, neriebų jogurtą, sumaišytą su trupučiu medaus ar klevų sirupo ir šviežiais vaisiais.


Šaldyti bananai


Nulupkite bananus, suvyniokite į kepimo popierių ir užšaldykite. Vėliau sutrinkite smulkintuvu, kad gautumėte ledų tipo skanėstą.


Ricotta neriebus sūris


Sumaišykite su vaisiumi ar trupučiu saldiklio, kad gautumėte į pudingą panašų desertą, kuriame bus gausu baltymų, slopinančių alkį.


Čija (chia) pudingas


Sumaišykite 1 valgomąjį šaukštą čija sėklų su ½ puodelio vanilės sojų pieno. Leiskite pastovėti 10 minučių, kol pradės tirštėti, tada uždėkite šviežių vaisių.


Jei trokštate traškaus ar pikantiško užkandžio


Potraukį traškiems ir sūriems maisto produktams kartais sukelia nusivylimas ar stresas. Taip yra todėl, kad kramtymas ir žandikaulio raumenų darbas iš tikrųjų atpalaiduoja įtampą.


Čia yra keletas sveikesnių alternatyvų, kurios galėtų patenkinti šį druskos-riebalų troškimą:


Džiovinta mėsa


Liesa mėsa, kuri yra sūdoma ir džiovinama gali tapti daug baltymų turinčiu užkandžiu. Taip pat gali būti džiovinama ir paukštiena ar žuvis. Jų kramtoma tekstūra patenkina potraukį traškėti, o baltymų kiekis taip pat gali padėti sumažinti alkį.


Grūdėtos varškės užtepėlė-padažas


Sutrinkite grūdėtą varškę iki vientisos masės. Įmaišykite šiek tiek garstyčių ir valgykite su traškiomis daržovėmis.


Lapinių kopūstų (kale) traškučiai


Juos pagaminti labai lengva. Pašalinkite kietus stiebus, susmulkinkite lapus į kąsnio dydžio gabaliukus, gerai nuplaukite ir išdžiovinkite. Paskleiskite lapus su trupučiu alyvuogių aliejaus ir druskos ant kepimo skardos ir kepkite 10-15 minučių 180 laipsnių temperatūroje, kol kraštai paruduos.


Spragėsiai


Tuomet, kai spragėsiai bus baigę sproginėti, pagardinkite juos trupučiu neriebaus parmezano sūriu ar čili milteliais.


334 views

Recent Posts

See All
bottom of page