top of page

Skirtumas tarp prebiotikų ir probiotikų

Galimai manote, kad jūsų virškinimo sistema skirta tik suvirškinti ir įsisavinti maisto produktuose esančias maistines medžiagas. Žinoma, ji tai atlieka, bet taip pat atlieka ir daug daugiau funkcijų.


Iš tikrųjų jūsų virškinimo traktas dažnai vadinamas „antrosiomis smegenimis“ - sudėtinga sistema, siunčiančia ir gaunančia įvairiausią informaciją į jūsų „pirmąsias“ smegenis ir iš jų. Žarnyno „smegenys“ turi įvairių receptorių, kurie renka informaciją apie virškinimo trakto būklę. Tada jis siunčia signalus jūsų „pirmosioms“ smegenims, kurios tą informaciją naudoja virškinimo funkcijai kontroliuoti .

Skirtumas tarp prebiotikų ir probiotikų

Žarnyno mikrobiomas


Svarbus viso to veikėjas yra vadinamas žarnyno „mikrobiomu“ - kuris iš tikrųjų yra kaip atskiras pasaulis jūsų viduje. Jūsų mikrobiomas yra visa ekosistema, susidedanti iš trilijonų įvairių organizmų (įskaitant bakterijas, grybus ir virusus), sveriančių nuo 1 iki 3 proc. visos jūsų kūno masės, o tai daro didelį poveikį jūsų sveikatai.


Viena iš pagrindinių mikrobiomo funkcijų yra skaidyti maistines skaidulas. Mikrobiomas taip pat palaiko jūsų imuninės sistemos (kurios didžioji dalis yra jūsų žarnyne) sveikatą, padeda išvengti pašalinių įsibrovėlių, dėl kurių galite susirgti, ir gamina keletą būtinų vitaminų.


Kai tiek svarbių vaidmenų tenka jūsų sveikatai apsaugoti, vis daugiau dėmesio skiriama mitybos vaidmeniui palaikant jūsų mikrobiomo sveikatą.


Nors tiksliai nežinome, kokia turėtų būti ideali mikrobiomo sudėtis, žinome, kad kuo įvairesnė jūsų žarnyno gyventojų populiacija, tuo geriau. Maistas, kurį valgote, daro didelę įtaką sveikai žarnyno mikrobų pusiausvyrai palaikyti, o tai savo ruožtu padeda jūsų dviem „smegenims“ optimaliai dirbti kartu.


Prebiotikai


Prebiotikai yra maisto produktų, kuriuose gausu skaidulų, junginiai. Nors žmogaus virškinimo sistema negeba suskaidyti skaidulų, kurias gauname su tokiais maisto produktais kaip vaisiai, daržovės, pupelės ir sveiki grūdai, jūsų žarnyno mikrobai mielai atlieka visą reikalingą darbą dėl jūsų, vykstant procesui, kuris vadinasi „fermentacija“.


Mikrobams rauginant maistines skaidulas, kurias valgote, gaminasi tam tikri junginiai, kurie yra jūsų žarnyno trakto sienelių ląstelių kuras. Tai padeda išlaikyti žarnyno sveikatą.


Prebiotinių junginių ypač daug bananuose, svogūnuose, česnakuose, poruose, šparaguose, artišokuose, pomidoruose, slyvose, obuoliuose, riešutuose, sojos pupelėse ir rupiuose kviečiuose.


Probiotikai


Žodis „probiotikas“ yra kilęs iš graikų kalbos („gyvenimo skatinimas“). Ir probiotikai tikrai tai daro jūsų virškinimo trakte. Probiotikai yra „gerosios“ bakterijos (kartais vadinamos gyvosiomis kultūromis), kurias galite gauti iš maisto produktų ar papildų. Probiotikai yra tos pačios bakterijos, esančios jūsų žarnyne. Probiotikų vartojimas gali padėti subalansuoti įvairių tipų bakterijas jūsų žarnyne, o tai savo ruožtu skatina žarnyno sveikatą.


Nors idėja vartoti bakterijas gali neatrodyti patraukli, tikėtina, kad jas jau vartojate patys to nesuprasdami. Probiotikų yra daugelyje fermentuotų maisto produktų. Fermentacija yra natūralus procesas, kurio metu bakterijos maisto produktuose esančius cukrus ir kitus angliavandenius paverčia rūgštimis. Štai kodėl daugelis natūraliai fermentuotų maisto produktų yra rūgštaus skonio.


Daugeliui žmonių probiotikų šaltinis yra fermentuoti pieno produktai, tokie kaip jogurtas, kefyras ir tam tikri brandinti sūriai. Tiesą sakant, viena iš labiausiai paplitusių probiotinių bakterijų padermių, esančių jūsų žarnyne, yra Lactobacillus acidophilus, kurio yra jogurte.


Naudingų probiotikų taip pat galite gauti iš fermentuotų daržovių, tokių kaip rauginti agurkai, kimči, alyvuogės ir rauginti kopūstai (tik tie produktai, kurie nebuvo papildomai kaitinti, nes tokiu atveju praranda naudingas bakterijas). Kiti šaltiniai yra fermentuoti sojos produktai, tokie kaip „miso“ ir „tempeh“, kultivuoti ne pieno jogurtai (etiketėje ieškokite „gyvų aktyvių kultūrų“) ir „kombucha“ gėrimai.

88 views

Recent Posts

See All
bottom of page